Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Werkplezier

Regeldruk in kaart brengen

Welke regels en administratie dragen volgens zorgprofessionals bij aan goede zorg? En hoe komt dat? Registraties die niet zinvol lijken, leiden vaak tot regeldruk. Op deze pagina vind je meerdere middelen om de achterliggende oorzaak van regeldruk te ontdekken. En ook inspiratie om te starten met ontregelen.

Werkvormen en handvatten 

In onderstaande opsomming staan de werkvormen en handvatten die helpen de achterliggende oorzaak van regeldruk te ontdekken. Klik op de naam van de werkvorm en ga aan de slag met jouw team.
Toolkit: 'Minder papier, meer tijd voor zorg'

Spoor samen met je team registraties op die niet duidelijk bijdragen aan goede zorg. Bekijk ze kritisch en bepaal welke geschrapt of gewijzigd mogen worden met de toolkit ‘Minder papier, meer tijd voor zorg’. Het team stelt vast hoe medewerkers bepaalde registraties ervaren. En wie een rol kan spelen om deze registraties aan te pakken. 


Ontregelen in een uurtje 

Nadat je met bovenstaande toolkit in kaart hebt gebracht welke registraties in jouw organisatie niet bijdragen aan goede zorg, kun je de werkvorm 'Ontregelen in een uurtje' inzetten. Met deze werkvorm bepaal je samen op een laagdrempelige manier hoe je die knellende registraties wijzigt of anders inricht.


De Visgraatmethode 

Onderzoek met de Visgraatmethodiek de achterliggende oorzaken achter de regels of registraties waardoor zorgmedewerkers regeldruk ervaren. Dan kun je samen aan de slag met het échte probleem. Dat levert een blijvend resultaat op: meer tijd voor zorg en de cliënt, en meer werkplezier!


Wondervraag

De Wondervraag helpt om met elkaar een bepaald doel te ontwikkelen via een aantal stappen. Dit doel is belangrijk bij het veranderen van het proces. 


Reflectiekaarten: reflecteren op registreren 

De reflectiekaarten helpen de oorzaken van regeldruk voor jouw team te achterhalen. Doorloop de vijf oorzaken van regeldruk. En laat regels en registraties ondersteunend zijn om de zorg te verbeteren! 


Registratiereis

De Registratiereis is een praktische werkvorm om een registratie of werkproces te versimpelen en versnellen, zodat het beter aansluit op de zorg. Samen met je collega’s loop je stap voor stap door het registratieproces en de knel- en verbeterpunten. Gezamenlijk bepaal je de eerste verbeteracties. 


Ervaringen met schrapsessies

In 2019 organiseerde Vilans ‘schrapsessies’ voor de verpleeghuiszorg en wijkverpleging, om hen te helpen regeldruk in kaart te brengen en te verminderen. Verschillende deelnemers vertelden welke inzichten dit heeft opgeleverd en hoe zij daarna verder zijn gegaan. Lees hun ervaringen in onderstaande artikelen.

Inspiratie nodig?

Inspiratie nodig om aan de slag te gaan met ontregelen? We hebben een aantal voorbeelden op een rij gezet:
 

 

Terug naar de OntregelBlik


 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.