Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Werken met het zorgdossier

Scholing en lesmateriaal

Een van de onderdelen van de implementatie van een zorgleefplan is de deskundigheidsbevordering van medewerkers en projectbegeleiders die het zorgleefplan implementeren.

Onderdelen die aan de orde moeten komen in de scholing zijn:

  • De visie en achtergrond van het werken met zorgleefplan.
  • De domeinen van het zorgleefplan.
  • Het maken van de vertaalslag van het huidige dossier/systematiek naar de zorgleefplanindeling.
  • De vraaggerichte benadering.
  • De stappen van het methodisch werken.
  • Gegevensverzameling aan de hand van de 4 domeinen.
  • Waar is het zorgleefplan te vinden of wat is de relatie tot het elektronisch dossier?

Scholing, lesmaterialen en werkboeken

Voor de scholing en training op het gebied van het werken met zorgleefplannen zijn verschillende trainingen, readers en werkboeken ontwikkeld.

Voor docenten en opleiders

Voor de medewerker

Voor de projectcoaches, projectbegeleiders, trainers

Kennisbundel Zorgleefplan

Voor docenten en praktijkbegeleiders biedt de Kennisbundel Zorgleefplan actuele informatie en gratis te downloaden lesmateriaal over het Zorgleefplan. In deze kennisbundel vindt u actuele theorie, studietaken, cases en direct toepasbare voorbereidingsopdrachten, inclusief tips voor de nabespreking. Download de gratis

Terug naar boven

Animatievideo: Werken met het zorgleefplan

Dit animatiefilmpje van Zorg voor Beter brengt de voordelen van het werken met een zorgleefplan op een leuke manier in beeld. Het filmpje is voor verzorgenden en verpleegkundigen. Gebruik het filmpje (3 min.) als bijscholing in het team of in het onderwijs.

https://vimeo.com/184508365

Deel het filmpje met je collega's en praat er over met elkaar. Stel elkaar en jezelf vragen als:

  • Zetten wij het zorgleefplan ook in om cliëntgericht te werken?
  • Zetten wij het zorgleefplan ook in om methodisch te werken?
  • Helpt het zorgleefplan ons ook in de samenwerking met familie?

Download animatievideo: Als je de video in presentaties of in het onderwijs wilt gebruiken, waar geen online verbinding beschikbaar is, kun je de video hier ook downloaden. Klik met de rechtermuisknop op de link, en kies voor 'doel opslaan als'.

Terug naar boven

Video: Zorgmedewerkers en cliënten over zorgleefplan

In onderstaand filmpje (8 min.) van Zorg voor Beter vertellen zorgmedewerkers en cliënten over het werken met het zorgleefplan. Gebruikt het in een les of teambespreking.

https://vimeo.com/124030587

Terug naar boven

Werkboek: 'Aan de slag met je cliënt en zijn netwerk'

Samenwerken met de cliënt en zijn netwerk vraagt nieuwe vaardigheden. De werkplaats Samenredzaamheid van Zorgvoorbeter.nl maakte een mooi en praktisch werkboek voor verzorgenden en verpleegkundigen, boordevol tips en ervaringen van collega’s om de samenwerking te verbeteren. Ook bevat het werkboek checklists voor verpleeghuis, thuiszorg en dagactivering. Werkboek: Aan de slag met je cliënt en zijn netwerk (pdf, 2013)

Terug naar boven

Reader Werken met het Zorgleefplan 

In deze reader, die hoort bij de Training zorgleefplancoaches, staat achtergrondinformatie vermeld met betrekking tot het zorgleefplan en informatie over vraaggericht en methodisch werken. Er is een anamneseformulier opgenomen en formulieren over de 4 domeinen; Wonen, Sociale participatie, Welzijn en Zorg. Download de Reader Werken met het Zorgleefplan (pdf) van Thebe (2010)

Terug naar boven

Blended learning (Thebe)

Dit e-learning programma is bedoeld om thuis te raken in het elektronisch zorgdossier.
Er wordt uitleg gegeven over de theoretische achtergronden van het zorgleefplan. Met o.a. de dvd van ActiZ ‘Wat spreken we af’ wordt het geheel geïllustreerd. Als dit met een toets doorlopen is, kan de deelnemer zich inschrijven voor de praktijkles. Download Training zorgleefplan coaches blended learning (pdf)

Terug naar boven

Training zorgleefplancoaches 

De training voor zorgleefplancoaches bestaat uit twee dagdelen. Het eerste dagdeel gaat in op de achtergronden van het zorgleefplan en de rol van de zorgleefplan coach. In de tweede bijeenkomst maakt men kennis met het electronisch zorgleefplan. Er is ook een e-learning module voor zorgleefplancoaches. Download Training zorgleefplan coaches (pdf, 2011)

Terug naar boven

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Eva B 29/11/2019

Kan ik de dvd ontvangen van Actiz ‘wat spreken we af’?


Marga Overbeek 17/4/2017

Kunt u voor mij dit lesmateriaal opsturen naar esselenbroek 34 7261 VB te Ruurlo..BVD groet Marga Overbeek Ruurlo..


Marianne Hofman 23/10/2016

Mooi filmpje, goede uitleg ga het zeker gebruiken in de les.
Ik geef ook al op deze manier les in de uitleg Zorgleefplan cliënt/ vraaggerichte zorg.
Erg leerzaam voor de studenten om bezig te zijn met alle stappen die een goed zorgleefplan maken en dit ook in de praktijk uit te voeren.
De praktijk is soms nog weleens lastig om het goed toe te passen krijg ik terug uit de praktijk, maar volhouden zal effectiever gaan werken.
Verder ben ik erg voor het Blended learning mooie manier ter voorbereiding in de praktijk . Ik zou hierover wel wat meer willen ontvangen betreft de mogelijkheden. Gedurende een opleiding is dit in meerdere facetten toe te passen qua lesstof om je thuis voor te bereiden en te toetsen in theorie.
met vriendelijke groet,
Marianne Hofman