Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Corona

Instructiefilmpjes mondkapje en handschoenen 28/09/2020

Waar moet je op letten als je een mondkapje gebruikt? Hoe trek je hanschoenen goed aan en uit?   Het RIVM maakte instructiefilmpjes voor zorgverleners.

Instructiefilmpje mondkapje

Hoe gebruik je een mondneusmasker op de juiste wijze? Gebruik het zorgvuldig, anders bestaat evengoed de kans dat je besmet raakt, bijvoorbeeld met het afdoen van het mondkapje.

https://vimeo.com/403728699

 • Was je handen minimaal 20 seconden.
 • Pak masker bij de elastieken en plaats ze om de oren.
 • Zorg dat het masker goed aansluit, druk de neusklem aan.
 • Test het masker door te blazen, en kijk of er niet te veel lucht langs je gezicht lekt.
 • Draag het masker maximaal 3 uur en raak het niet meer aan.
 • Vervang het masker als het erg nat is.
 • Je doet het masker af door alleen de elastieken vast te pakken.
 • Gooi het masker in de afvalbak en raak deze niet onnodig aan.
 • Pas handhygiëne toe: handen wassen of desinfectie.

Instructiefilmpje gebruik handschoenen

Bekijk het filmpje: Hoe gebruik je handschoenen op de juiste wijze?

 • Zorg dat je geen sieraden om hebt.
 • Was je handen minimaal 20 seconden.
 • Zorg dat je handen goed droog zijn.
 • Trek de handschoenen aan.
 • Zorg dat je zo min mogelijk aanraakt. Anders verspreiden je handschoenen alsnog micro-organismen.
 • Kom niet aan je gezicht, kleding, telefoon of tablet.
 • Als je klaar bent met je werk, trek je de eerste handschoen uit door deze ter hoogte van de handpalm vast te pakken en hem van de hand af te schuiven. 
 • De tweede trek je uit door voorzichtig met de andere hand de opening beet te pakken en de handschoen binnenste buiten van de hand af te schuiven.
 • Gooi de handschoenen in de afvalbak en raak deze niet onnodig aan.
 • Pas handhygiëne toe: handen wassen of desinfectie.
Er is ook nog een instructiefilmpje afnametechniek keel- of neuswat, voor coronatest.

Hergebruik persoonlijke beschermingsmiddelen

 • Het mondkapje mag aan één stuk door worden gedragen (bij verschillende patiënten) totdat de ademhalingsweerstand te hoog wordt, dat wil zeggen het moeilijker is om te ademen (na ca. 3-4 uur) of het masker heel nat is.
 • Wissel de handschoenen bij iedere patiënt.

Tip voor cliënten

Als je al lange tijd leeft met een ziekte of met een beperking kan corona een extra risico zijn. Mogelijk werk je met cliënten die tot de risicogroepen van het RIVM behoren. Het kan zijn dat zij bezorgd zijn en behoefte hebben aan informatie over zijn of haar situatie. Zodat zij betere keuzes kunnen maken over wat wel of niet te doen. Wij helpen ze antwoorden te vinden. Met tips en praktische informatie.
 
Naar het informatiepunt

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Gwendeline 18/11/2020

Het was duidelijk en kort maar krachtig


Albertha Fennema 30/9/2020

Ik ben zelf zwaar longpatiënt, dus een mondkapje dragen is een drama, nu kwam ik vandaag deze tegen en heb hem gelijk besteld heel veel longpatiënten hebben hier baat bij, ik heb hem zelf nog niet geprobeerd. https://www.bol.com/nl/p/mondmasker-masker-mondkapje-ondersteuning-goed-ademen-geen-oorpijn-wasbaar-herbruikbaar-niet-medisch/9300000005515819/


Jessica Quarre 29/9/2020

Hebben jullie ook tips, als je brildragend ben. Ik merk dat verschillende kwaliteiten van mondmaskers zijn, zodat er toch lucht langs de bovenkant komt en mijn bril beslaat.


Jeannette 23/7/2020

Ik heb inspannings astma en mij man ook en ben beperkt aan mij armen kunnen mensen met ademhalingsprobleem of beperking beter geen uitzondering krijgen


Ineke 5/7/2020

In Duitsland hoeven mensen met astma en ademproblemen geen mondkapjes te dragen omdat de ademhaling al gehinderd is. Bovendien gelden er nog een paar uitzonderingen.
Het dragen van mondkapjes leidt sowieso tot zuurstofstress, wat de weerstand verlaagt. Met astma heb je altijd zuurstofstress.


Friso 7/6/2020

Wij krijgen veel vragen over het gebruik van Mondkapjes en zijn dan ook erg blij met de handige informatie die jullie verstreken en het instructiefilmpje van het RIVM. We hebben een link vanuit https://mondkapjes.com gedeeld naar jullie pagina en willen jullie bij deze bedanken voor het goede werk dat jullie verrichten.


Jeroen 7/5/2020

Ook ik als astma patiënt met 60% longinhoud ervaar veel problemen met mondkapjes. Wat mij betreft heeft het omgekeerde effect. Na een halfuur voel ik mij beroerder als zonder. Dat komt volgens mij doordat het gewoon zwaarder is om goed te ademen door dat filter. Het is net alsof je door een klein rietje moet lucht halen, terwijl je als astma patiënt juist meer lucht p/m moet ademen dan iemand met gezonde longen. Het beschikbare materiaal biedt voor mij geen oplossing.


Heerlen 30/4/2020

Ik vraag me ook af i.v.m. mijn astma, hoe ik mezelf goed kan beschermen. Ook ik heb snel last van het mondkapje, het hoeft maar een beetje vochtig te zijn om al te veel weerstand te hebben om goed te kunnen ademen. In rust houd ik het langer vol, maar hoe kan ik goed gaan lesgeven als de school weer open gaat. Bovendien kan ik helemaal niet aan nieuwe mondkapjes komen, onze school heeft ze allemaal afgegeven aan het ziekenhuis (wat zeker begrijpelijk was!!!)


Karin 22/4/2020

Kunnen jullie mij vertellen hoe ik als astma patient. Het best deze mondkapje kan dragen. Na minder dan 10 minuten word ik al benauwd krijg hoofdpijn en een soort kramp op mijn borst. Ik ben werkzaam in een verpleeghuis werkzaam als verzorgende ig...


payo 21/4/2020

Heel jammer dat ze in dit filmpje iemand laten zien met lange mouwen.
Dit kan gewoon niet meer in de zorg. Dit is echt geen voorbeeld.